Denne historiske bygningen ligger ganske så midt i byen. Slett ikke langt fra det historiske sentrum. Rundt på alle kanter er det yrende markedet i San Roque. For ordens skyld; dette er ikke et marked turistene vanligvis oppsøker. Her selges ikke turistnips, men bruksvarer som klær, husholdningsartikler og hvitevarer. For den jevne ecuadorianer er det her mulig å handle de samme varene som vi finner i kjøpesentrene, men til betydelig lavere pris.
Fengslet bar navnet til presidenten som styrte landet da det ble innviet for 146 år siden; Garcia Moreno. Det er mulig han anså det som en æresbevisning, skjønt han burde kanskje ikke det. Beboerne er iallfall ikke overbegeistret. For ikke å snakke om hvordan en norsk draps- eller voldteksmann, giftmorderske eller annen samfunnsfiende ville reagert hvis han eller hun satte sin fot innenfor en av disse portene. Formodentlig ville vedkommende innkalt aviser og fjernsyn til pressekonferanse hvor de påpekte fraværet av egen pc på egen celle, fraværet av egen celle og en del andre fravær. Mange nødvendighetsartikler må fangene kjøpe for egne penger, hvor de nå skulle få de fra. De hygieniske forholdene sanker ingen stjerner og privatliv finnes ikke.
Likevel er det mange celebriteter som har nytt sitt vann og brød innenfor etablissementets vegger. I tillegg til medieombruste massemordere, seksualforbrytere, narkotikabaroner og revolusjonære aktivister teller vi tre ekspresidenter. Mest betydningsfull var landsfaderen Eloy Alfaro som i begynnelsen av forrige århundre ble hentet ut av fengslet og lynsjet av sine politiske fiender.
Og selvfølgelig er det historier om spektakulære rømninger. Herfra gravde medlemmer av den væpnede mostandsgruppen Vive Alfaro Carajo seg en tunnel ut i friheten på 1980-tallet. I 2013 løp et 50-talls delinkventer ut av fengselsporten idet de åpnet den for besøkende. De forsvant umiddelbart inn i folkemengden på markedet i San Roque. Jeg husker jeg så det på nyhentene og bestemte meg for at jeg den dagen ville jeg ikke dra inn til sentrum .
Men nå er det slutt. I forrige uke, uten forhåndsvarsel, ble 1680 fanger flyttet til det nye fengslet i nabobyen i Latacunga. De ble eskortert ut i 55 ventende busser av rundt 900 politifolk. De eiendelene de måtte ha måtte de la ligge igjen. Pårørende kom dagen etter og pakket dem.
Det nye fengslet sies å ha en kapasitet til 4800 innsatte. Så noe romsligere blir det iallfall til å begynne med. En ulempe for de pårørende i Quito er at de må ta den lange veien til nabobyen for å gå på besøk.
Og hva med fengslet i San Roque? Debatten går høylydt om hva man skal gjøre med en slik sentralt beliggende historisk bygning. Et av de mest aktuelle forslagene er å gjøre den om til et luksushotel. Og større kan vel kontrasten knapt være.