Denne uka feiret han 5-årsjubileum som Ecuadors øverste leder. Det er over hundre år siden noen satt uavbrutt med makten så lenge i dette ustabile landet. Med på feiringen var tidligere nobelprisvinner Rigoberta Menchu fra Guatemala som en av de særlig inviterte gjester.
Avisa El Comercio utnevnte president Rafael Correa forleden til» Caudillo» og stilte ham på linje med 4 av de mest innflytelsesrike lederne i Ecuador gjennom tidene. Caudilloen er søramerikas sterke mann. Han skjærer i gjennom, får orden på tingene og gjør det akkurat på den måten han vil. Ettersom caudillobegrepet har blitt brukt på så vel Juan Peron i Argentina, Fidel Castro på Cuba og Auguste Pinochet i Chile, skjønner man at det ikke er noe å kimse av. Om det er en ærestittel er ikke like sikkert.
Correa har en doktorgrad i økonomi fra USA og var først finansminister. I 2006 vant han presidentvalget med sitt eget parti Alianza Paìs (AP) i samarbeid med sosialistene og kommunistene. Han iverksatte en rekke sosiale programmer og sto for en utenrikspolitikk som distanserte seg fra USA og søkte mer samarbeid innen den latinamerikanske regionen.
Så hva har skjedd? Det har blitt gjort noen reformer, men det grunnleggende systemet er ikke endret. Presidenten har fortsatt god oppslutning og står seg godt i sammenlikning med en del tidligere presidenter. Dog er det opposisjon både fra høyre og fra venstre. Høyresiden er misfornøyd med hans næringspolitikk og skatter. Dessuten mener de at hans konfrontasjonslinje med USA og avvisningen av en frihandelsavtale skader økonomien. Urbefolkningens organisasjoner er heller ikke fornøyd med innsatsen. De peker på en rekke offentlige arbeider som ikke tar tilstrekkelig hensyn til deres interesser.
Presidenten er kjent for å ha et særlig dårlig forhold til media. Og det er gjensidig. Correa kan være veldig hårsår og benytter injuriesøksmål. Debattredaktøren i avisen El Universo kom med påstander om at presidenten selv var delaktig i kuppforsøket mot seg selv. Presidenten svarte med å saksøke avisens eiere og fikk medhold i et erstatningskrav på nærmere 40 millioner dollar, hvilket vel er i overkant. En tilsvarende rettssak er i gang mot forfatterne av boka ”Gran hermano” –Storebror. Rafaels bror Fabricio har hatt noen suspekte forretninger hvorved offentlige myndigheter er involvert. Det hevdes at presidenten selv kjente til disse. På grunn av disse og andre aksjoner er landet under oppsikt av menneskerettighetsorganisasjonene da man anser det forsøkes å legge bånd på pressefriheten. Inntil videre retter de største avisene El Universo i Guayaquil og El Comercio i Quito til stadighet krasse angrep på presidenten og hans menn og kvinner.
Presidentens kanskje største prosjekt er Yasuni ITT-initiativet. Som et alternativ til at landet iverksetter oljeboring i Yasuni-området beliggende i Ecuadors del av den store Amazonas-regnskogen, foreslår han en økonomisk kompensasjon fra verdens rike land. Et eget ”Yasunifond” er opprettet og det er nedlagt klare retningslinjer for hvordan det skal anvendes. En del land har stilt seg positive til forslaget og signalisert at de vil bidra. Det er imidlertid fortsatt langt fram.
VivaEcuador har foreløpig ikke tatt stilling til hvorvidt vi skal gratulere presidenten. Men det virker som mange mener han kommer godt ut når man sammenlikner ham med sine forgjengere, om hvem er det lite godt å si. Neste valg finner sted i februar 2013 så vi får se om det dukker opp noen som er egnet til å utfordre caudilloen.