Mannen som ikke elsket hunder

Jeg har kanskje nevnt det før. Det er enormt mange gatehunder i Ecuador. Ikke så mye i storbyene Quito og Guayaquil, men de  befinner seg i rikelig antall de fleste mindre byer og tettsteder. De har lært å overleve. De vet stort sett hvordan de ikke skal provosere mennesker, hvordan de krysser gata og tydeligvis også hvor de kan finne mat.

Men man kan aldri være helt trygg på en slik. Normalt ser de kun sørgmodig på deg når du passerer forbi, kanskje labber etter deg et stykke, men en dag kan det være en som har en dårlig dag. Skummelt kan det være når det er en hel gjeng av dem. Derfor går man helst ut i rennestenen eller noen ganger midt ut i gata for å passere dem når de okkuperer fortauet til siestaen sin.

De er selvfølgelig et problem for hygienen. Deres primære jaktbytte er søppel. De er fulle av skadedyr og kan overføre sykdommer. Dessuten bruker de fortauer og parker som sine private toaletter.

Hva kan gjøres? Josè Bolivar Castillo, borgermesteren i Loja, har løsningen. Slik presenterte han den forleden på lokal-tv:

«Det er uansvarlige folk som sender disse dyrene på gata, dessverre. Disse dyrene må fanges inn. Samtlige. Dersom det viser seg at noen savner hunden sin, har de tre dager på å melde seg. Og hvis ingen viser seg den tredje dagen….  Hvor mange bikkjer er det i Loja? Kanskje hundre tusen, om ikke flere. Jeg kan ikke opprette en landsby bare for bikkjer. Derfor må vi få dem til å forsvinne. Vi kan diskutere den mest fornuftige måten å gjøre det på, men de må forsvinne. Dersom kjøttet kan brukes til noe, desto bedre, for eksempel til dyrefòr.»

Og dermed var han ute på nett. Sitatene ga gjenlyd i 2,1 millioner twittermeldinger fra hele verden. Castillo uttrykte etterpå at han hadde ei liste med flere enn 1200 hatmeldinger han hadde mottatt på sosiale medier i kjølvannet av dette. Lokalt mobiliserte dyrevennene mot borgermesteren, såvel polemisk som i aktive demonstrasjoner.

For Castillo er en «caudillo» av den gamle skolen og kan være truendes til å gjennomføre det. Før jul 1997 ryddet han byen for gateselgere og løsgjengere. Og det på en måte som i dag etterforskes som brudd på menneskerettighetene.

Og hvis han føler seg fornærmet av noen bringer han dem inn for rettsystemet. Det gjelder ikke bare journalister, men enndog hans egne byråder. 29 år gamle Jeannine Cruz måtte sitte 30 dager etter å ha twitret noe som ikke behaget borgermesteren.

Tre måneder har gått siden Castillos opptreden på fjernsyn. Hva har skjedd med gatehundene? Foreløpig ingen ting. Det sies mye i dette landet, men skjer mindre. Kanskje var motstanden for sterk eller kanskje prioriterer borgemesteren sine tobeinte fiender. Imens dormer fortsatt en firbent løsgjenger på fortauet utenfor huset ditt drømmende om en velfylt søppeldunk eller ei puddeltispe med løpetid…

 

Les også om: Arthur, ei gatebikke med suksess!