Mens det i Europa raser en debatt om hva humoristiske tegnere skal få lov til å publisere før noen kan bli fornærmet, har også fornærmelse av autoritetspersoner kommet på dagsorden her i Ecuador. To parallelle saker har ført til mange presseoppslag og innhentinger av ekspertuttalelser om humorens vesen.
Den første saken hadde utspring i sosiale medier. Som i andre land er det en del signaturer på Facebook og Twitter som slenger ut sin utilfredshet overfor de styrende makter og autoriteter uten videre finfølelse. President Rafael Correa syntes det var nok av sjikanen, fant ut hvem det var som sto bak profilene og avslørte dem for åpen skjerm i sitt eget direktesendte tv-program på lørdag formiddag. Personen bak den fremste av dem, facebooksiden CrudoEcuador som særlig utmerker seg med sine fotoshop-manipulerte bilder og snakkebobler, ble presentert med bilde og alder (18 år).
Episoden ble fanget av den britiske komikeren John Oliver. Kanskje har han sine egne folk plassert i Sør-Amerika? Resultatet ble et 5 minutters innslag hvor han harsellerte med presidenten i sitt eget HBO-produserte tv-show «Last Week Tonight». Inntil videre kan det sees på denne linken: https://www.youtube.com/watch?v=Ei0kEgoTDAE
Innslaget er morsomt for de av oss med denne type humor. Men er det et snev av Det britiske imperiums ringeakt overfor koloniene i det? Er han nedlatende over søramerikanere i sin helhet? Noen oppfatter det slik. Ironi er ikke like vanlig i Sør-Amerika som i Storbrittania. Avisen El Comercio intervjuet poeten Ivan Carvajal som klargjorde nyansene mellom ironi, sarkasme og satire. Ikke minst anbefalte han statslederen å blåse i slikt, hvilket Correa ikke gjør.
Den andre saken gjelder en karikaturtegning. Den afroecuatorianske politikeren Agustin Delgado hadde en imponerende karriere på fotballbanen før han ble valgt inn i parlamentet for regjeringspartiet Alianca País. Mange mener dette var hans eneste kvalifikasjon. Riktig galt gikk det når han skulle lese høyt en ferdigskrevet tale. Et videoklipp av stotringen har sirkulert en god stund på internett. Reaksjonen mot mobbingen kom likevel først etter at El Universo`s profilerte tegner Bonil tok del i den, se illustrasjonsbildet og bedøm selv. 17 afroecuatorianske organisasjoner innstevnet tegneren og avisen til medietilsynsrådet (Supercom) med påstand om rasisme.
Om «tegningen» egentlig er morsom er ikke temaet her. Men vi ser den begavede tegneren bevisst ikke har brukt sin velkjente strek, ganske sikkert for å unngå at mulige negroide trekk ved den ville bli gjenstand for rasismebetraktninger. Her er det et lite ordspill som er vanskelig å forstå for de som ikke bor i landet. «Tin» var Delgados kallenavn som fotballspiller. «Pobre Tin» blir stakkars Tin, men med hans lønn som stortingsrepresentant er det ingen som kaller han «Pobreton» (fattiglus)! Sparker Bonil «oppover» mot stortingsrepresentanten eller «nedover» mot den uskolerte afroecuatorianeren?
Den ene siden mener makten trekker fram rasismekortet for å kneble karikaturtegneren og sier etter europeisk mønster «Jeg er Bonil». Den andre siden mener å gjenkjenne den sosiale og økonomiske elitens deskrediterende kampanje mot folket og dets evne til å delta i styring av landet. Det er for øvrig fortsatt de som for en stor del kontrollerer media.
Bonil har forøvrig vært i hardt vær før.
Epilog: Crudo Ecuador har nedlagt sin profil i sosiale medier. Angivelig av hensyn til familien.
Bonil og El Universo ble dømt i Supercom. Avisen må ha en beklagelse synlig på såvel papirutgaven som på nett i en uke. Beklagelsens innledende formulering » Supercom har beordret oss å beklage….» tyder kanskje på at de ikke angrer så mye….?