Et monument over den tidligere presidenten og borgermesteren er ankommet fra Spania for å pryde den sentrale plassen foran den attraktive høyden Las Peñas i Guayaquil. Men så enkelt er det ikke. Febres-Cordereo som døde i 2008 var kontroversiell som president, men opparbeidet senere et godt rennome som borgermester i landets største by. Således er dette en kamp mellom hans tidligere partifeller og motstandere. Samtidig framstilles det som en konflikt mellom lokale styringsorganer og statlig byråkrati.
Leon Febres-Cordero var av yrke elektroingeniør, men viet seg snart til politikken på fulltid. Minneverdig var valgkampdebatten da han irettesatte sin motstander: «Se meg i øynene når De taler til meg, señor Borja«. Hans slagord var «Brød, tak og arbeid». Han hadde en sterk personlighet og ledet landet i en turbulent periode fra 1984 til 1988. Den første tiden var det flere aksjoner fra terrorgruppen «Alfaro vive, carajo». En kidnapping og et redningsforsøk resulterte i at offeret mistet livet. I 1987 ble presidenten selv kidnappet av en guppe kommandosoldater. Visepresidenten prøvde å utnytte situasjonen og få ham fjernet. Det lykkes ikke. Men framfor alt ble hans periode preget av dårlig økonomistyring og brudd på menneskerettighetene. Det fant sted forfølgelse av politiske motstandere, vilkårlig fengsling og tortur. Mest kjent er forsvinningen av de to brødrene Restrepes på 14 og 17 år.
Til tross for dette ble Febres-Cordero valgt til borgermester i Guayaquil i 1992. Han overtok da en by som var omtalt som Latinamerikas Calcutta på grunn av sin semre tilstand. Han iverksatte umiddelbart en rekke byggeprosjekter, foretok en opprydning av byen og modernisering av administrasjonen. Han igangsatte også konstruksjonen av det som skulle bli byens kjennemerke; «Malecon 2000». Mange sier at Febres-Cordero gjorde guayaquileñerne stolte av sin by.
Byens administrasjon med den nåværende borgermester Jaime Nebot i spissen besluttet derfor innkjøpet av denne fem meter høye bronseskulpturen, uten å konsultere kulturdepartementet. Nå er det ikke slik at kulturdepartementet kan legge seg opp i hva byen kjøper, men det er de som må godkjenne oppsettingen. Deres uttalte holdning er at det estetisk sett ikke vil passe med et så stort monument akkurat her. Det vil ødelegge sikten til den fargerike Las Peñas-høyden. Nebot sier så at Guayaquils borgere ikke lar seg pille på nesen. Nå vil han i stedet reise en provisorisk mur til minne om Febres Cordero på den samme plassen. Men det er det heller ikke søkt om tillatelse til. Og så er Ecuadors kunstnerorganisasjoner harme over at den ble laget i Spania uten at det ble undersøkt hvorvidt lokale krefter kunne utføre arbeidet.
Så langt står saken. Viva Ecuador kommer tilbake til saken hvis det skjer noe.
På bildet: Las Peñas og høyden Cerrro Santa Carmen.