Stortingsmannen slo ned leieboeren min

Jeg ber om unnskyldning for den tabloide tittelen på denne teksten. Men det var akkurat det som skjedde.

Jeg leier ut en en leilighet i Mariscal-området, ganske sentralt med nærhet til de fleste steder av interesse i Quito. De siste årene har Brian og Mary, et pensjonert ektepar fra USA bodd der. De har vært riktig fornøyde. De har ikke latt seg skremme hverken av vulkanen Cotopaxi eller jordskjelv. Til forskjell fra mange av sine landsmenn er de unikt interessert i nærmiljøet og kulturlivet i Quito. Særlig Mary har tross fremskreden alder, lært seg et absolutt brukbart spansk.

Så skjer følgende, slik jeg fikk det beskrevet første gang: Noen barn bråket i gangen, Brian gikk ut og ba dem slutte, hvorpå faren kom ut og begynte å diskutere. Konfrontasjonen endte med at faren til barna slo Brian med knyttet neve i ansiktet. Brian måtte sy 3 sting i munnen. Både han og Mary var i sjokktilstand etter hendelsen.

Min første forhastede tanke var at det bodde en voldsmann, kanskje erfaren kriminell, i oppgangen. Det finnes en del colombianere som har slått seg opp på ulovlige virksomheter i Ecuador («Det må være en colombianer», er en velkjent frase). Nærmere undersøkelser om gjerningsmannen viser at dette ikke stemte. Han var ecuadorianer så god som noen. Familien driver hotell og annen turistvirksomhet på Galápagos. Han eier leiligheten selv og er advokat.  Ikke nok med det; han er «asembleista«, det vil si at han er innvalgt i det ecuadorianske parlamentet!

Mary og Brian ble bedt av bygningens administrasjon å anmelde forholdet. Etter å ha tenkt seg om, valgte de å ikke gjøre det. De følte seg ikke trygge nok på det ecuadorianske rettsystemet og de var redde for hva naboen kunne komme til å gjøre.

Hva sier naboen selv? Hans versjon er at Brian opptrådte veldig aggressivt. Han dyttet ham og barna begynte å gråte. Ut fra hans synspunkt var det selvforsvar. Han vil derimot ikke kommentere bruken av knyttet neve eller det faktum at han selv er en ung mann mens Brian er pensjonist.

Overvåkingskameraet i korridoren fanget opp hendelsen. Vakten i resepsjonen så det mens det skjedde. Jeg har ikke sett filmen selv, men vakten fortalte at han først så noen unger passere, at Brian kommer ut og sier noe, deretter naboen. Det er tydelig en verbal konfrontasjon og Brian går mot den andre. Så skjer knyttneveslaget. Brian vakler bakover med hendene langs siden, tydeligvis totalt uforberedt på at noe slikt kunne skje.

Etterspill. Styret i bygningen hadde et møte hvor de impliserte var innkalt og de så opptaket sammen. Brian var der sammen med en engelskspråklig, ecuadoriansk venn som hjalp med kommunikasjonen. Stortingsmannen kom ikke. Etter å ha sett opptaket fikk Brian sympati fra de fleste. De valgte likevel å flytte ut etter dette. De så ingen grunn til å dele gang av frykt for en voldsmann.

Så hva kan en si om en parlamenartiker som slår ned naboen sin? Ecuadorianere jeg snakker med om det synes selvfølgelig ikke det er greit, men de er heller ikke så overrasket. Politikere og andre maktpersoner i lander tilhører et sjikt som hever dem over andre mennesker er den vanlige oppfatningen.