Godt nytt år 2015

Året går mot slutten, også i Ecuador. Om enn noen timer senere enn på det europeiske kontinent. Og det skal feires.

Snart skal vi brenne det gamle året slik at det nye kan oppstå av asken. Og dette mener jeg bokstavelig. Så godt som alle husstander lager en figur av gamle klær som de fyller med papir eller annet resirkulerbart materiale, en «año viejo«, også kalt «monigote«. Denne representerer det gamle året og han skal på bålet nyttårsaften klokken 24.00. I romjulsdagene står han på en synlig plass utenfor huset mens han venter på sitt endelikt. De kreative prøver selvfølgelig å få dukken til å likne en eller annen kjent person fra året som gikk. Eller å lage en humoristisk eller satirisk utstilling av det. På mange nyttårsfester medbringer man dukken for å delta i en konkurranse.

I barnehagene engasjeres småtrollene i denne eldgamle skikken, Junior leveres tilbake full av malingflekker som han var en monigote selv. Og barnehagen har en utstilling av smurfer, minioner og andre kjenninger utarbeidet under barnehagetantenes kreative ledelse.

For de som er for late til å lage egne, eller vil ha noe som er finere enn det de kan lage selv, er det verdens minste problem. Det er folk som jobber året rundt med dette. Det er et enormt utvalg av superhelter, disneyfigurer, romvesener og andre som stilles ut gatelangs for salg. Helt uten hensyn til opphavsrett. En litt pussig gjenganger her er «Chucky». Den søte dukken som blir levende og myrder familien med kniv, har holdt stand gjennom mange nyttårsfeiringer.

De store byene som Quito og Guayaquil har store utstillinger i hovedgata på nyttårsaften hvor også offentlige instanser og bedrifter kommer med sine bidrag, deriblant noen giganter.

Et annet tegn på at årsskiftet nærmer seg er dameundertøyet som legges ut for salg. Du kan velge gult eller rødt. Hvis du vil ha rikdom og lykke i året som kommer, må du nemlig ha på deg gult under på nyttårsaften. Satser du på kjærlighetslivet bør du imidlertid bære rødt. Det går tydeligvis ikke med både – og.

Menn i kvinneklær er alltid en publikumsvinner. Du risikerer å bli antastet av «enkene» når du stopper for rødt lys på nyttårsaften. De trenger penger til begravelsen, altså å brenne det gamle året. Enkelte gråter så hjerteskjærende og hysterisk at det ikke er mulig å nekte dem en almisse.

Ellers er det mye du kan gjøre for å sikre hell i året som kommer. Du kan svelge tolv druer på slaget tolv, et ønske for hver måned følger med. Du dypper en gullring i glasset før du utbringer nyttårsskålen. Husk å feie 12 ganger foran porten. Hvis du har pengene dine i høyre bukselomme vil du aldri bli blakk. Har du lyst til å reise må du ta noen runder rundt huset ditt med fullpakket koffert.

Forsetter som går ut på endre sin egen person eller vaner, er derimot ukjent for ecuadorianerne. Det er nok adskillig behageligere å legge slikt i skjebnens hender…

Bildet: Husets egen año viejo. Av aller enkleste slag.

Godt nytt år!